Draaiorgel Erica 40 jaar in Doesburg

In 2017 speelt het draaiorgel de Erica 40 jaar zijn liedjes in de Doesburgse straten. Het draaiorgel viert een dubbel jubileum want het is ook 125 jaar geleden dat het orgel in Parijs werd gebouwd. Reden voor een feestelijk jaar!

In 1976 werd de Erica door de familie Van Dam gekocht en naar Doesburg gebracht. Na een jaar van schilderen en opknappen werd het orgel in 1977 tijdens de braderie voor het eerst op straat gebracht. Sindsdien brengt het orgel regelmatig op de zaterdagen zijn liedjes ten gehore.

Het orgel is met zijn 125 jaar ook een van de oudste draaiorgels die nog op regelmatige basis in Nederland op straat te horen zijn. Ook de presentatie waarbij het orgel met de hand wordt gedraaid en op een originele houten duwwagen door de straten wordt gereden is tegenwoordig nog zelden te zien in Nederland.

Na het overlijden van de heer Van Dam in 2011 wordt de exploitatie voortgezet door orgelliefhebber Frans Campagne die als het ware met het orgel opgegroeid is. Na 2011 is het orgel volledig gerestaureerd en is er veel nieuwe muziek bij het orgel aangeschaft. Frans wil nog vele jaren met het orgel de stad opvrolijken om zo een stukje Doesburgs cultuurgoed levend te houden.